Groeten uit Beijing
Door: Stefan
Blijf op de hoogte en volg Stefan Ruben
28 Oktober 2005 | China, Beijing
De volgende gast een is een aardige chinees die nu al bijna 20 jaar in Canada woont. Hij is nu in Beijing omdat hij hier een warenhuis heeft. Ik kan het goed met hem vinden alleen hij verlaat het hotel om 8 uur 's ochtends en komt 's avonds na 8 meestal weer terug. Samen ga ik een paar keer met hem ontbijten, dat is makkelijk want via hem kan ik precies krijgen wat ik wil.
In Beijing heb ik de laatste 4 dagen de voornaamste bezienswaardigheden bezocht. De eerste dag de verboden stad. Dit was het paleis van de keizer in de tijd van de Ming- en Qing-dynastie, zo'n 500 jaar terug. Vele gebouwen, paleizen, tuinen en een paar kamers zijn opgesteld om een kijkje te geven hoe het leven toen was. Een enorm complex.
De dag erop het zomerpaleis. Als het te heet was in Beijing dan was dit de voornaamste verblijfplaats van de keizer. Ook weer een uitgebreid complex om een meer gebouwd, vele paleizen.
De dag daarop de chinese muur. Deze ligt op zo'n 2 uur rijden van Beijing, het deel wat ik wou zien daar kwam ik niet. De taxichauffeur die het laatste deel van de rit overbrugde begreep me niet of wou me niet begrijpen. Ik kwam dus op een heel ander deel van de muur terecht. Dit was niet eens zo heel erg, want dit deel had niet te veel toeristen en het was een kronkelende streng van zo'n 3 km die in zeer goede staat is. De chinese muur is zoals verwacht, gigantisch en mooi. De chinese muur, in totaal zo'n 5.000 km is op bepaalde stukken onbegaanbaar, de traptreden liggen dan in puin en op sommige delen geheel weg. Op andere delen vindt je verschillende muurdelen evenwijdig aan elkaar. De muur was oorspronkelijk gemaakt om een aanval (uit het noorden)van de mongolen af te houden. Die functie heeft het nooit kunnen uitoefenen.
Vandaag de hutongs bezocht, typische chinese smalle straatjes. Met huizen in een bepaalde stijl gebouwd, om een erf heen en zo woont een familie in verschillende vertrekken bij elkaar. Vanavond neem ik de trein naar Xian, daar is het terracottaleger.
Groeten van Stefan.